27 rujna, 2021

Beta glukan

Što je beta glukan?

Beta glukan su netopiva vlakna koja pronalazimo u staničnoj stijenci nekih žitarica, pekarskim kvascima i gljivama. Ta vlakna su građena od međusobno povezanih molekula šećera. Beta glukan se u medicini koristi već od prapovijesti, premda se tada nike još znalo koja tvar pomaže u liječenju, nego su više iskustveno zapazili da npr. u indijskim zapisima starima više od 5000 godina se spominju gljive kao lijek, a japanski zapisi spominju da domaće životinje koje su se hranile gljivama nisu razvijali infkecije. 

Uloga beta glukana

Beta glukan pomaže našem imunološkom sustavu u borbi protiv mikroorganizama koji ulaze u tijelo, čime pridonose bržem i učinkovitijem otklanjanju bakterijskih i virusnih infekcija, te bržem oporavku nakon teških i iscrpljujućih bolesti. 

Beta glukan je izuzetan jer na potpuno prirodan i siguran način aktivira pojedine komponente imunološkog sustava, čime uzrokuje niz kaskadnih reakcija u organizmu, a imunološkom sustavu daje dodatnu snagu aktivacijom makrofaga. Osnovna zadaća makrofaga je borba protiv stranih, nepoželjnih i otpadnih tvari u organizmu.

Vrste beta glukana

Postoje više različitih vrsta beta - glukana koji se razlikuju po obliku a time i ulozi u tijelu. Beta glukani u užem smislu su polimeri glukoze povezani beta - 1,3 - glikozidnim vezama, ali za razliku od recimo celuloze imaju i pokrajne lance koji su vezani 1,4 i/ili 1,6 vezama. 

Utjecaj beta-glukana na imunološki sustav neposredno ovisi o podrijetlu, strukturi, čistoći i sposobnosti ostvarivanja potpune veze s receptorima stanica imunološkog sustava. 

Kako djeluje beta glukan u jačanju imuniteta?

Beta glukan za imunitet djeluje tako da ili pojačava poželjnu reakciju imuniteta ili smanjuje negativnu reakciju. Najbolji imunomodulatorni učinak imaju netopljivi razgranati beta-(1,3/1,6)-D-glukani izolirani iz gljiva, posebno iz gljive bukovače. Molekula beta glukana izolirana iz stijenke gljive ima izrazito razgranat oblik s kratkim lancima D-glukoze povezanih 1,6-beta glikozidnim vezama za lanac kostur, zbog čega ima snažno stimulatorno djelovanje na urođeni imunosni odgovor, odnosno na makrofage, neutrofile i limfocite te vrlo dobro antikancerogeno djelovanje.

Oni pomažu u osposobljavanju i jačanju urođenih obrambenih funkcija ključnih imunoloških stanica poput neutrofila i makrofaga. Ova esencijalna bijela krvna zrnca štite vas od imunoloških prijetnji i infekcija.

Beta glukani također pomažu uravnotežiti upalu, kritičnu komponentu imunološkog odgovora vašeg tijela.

Dobrobiti beta glukana

Osim na jačanje imuniteta i antikanerogeno djelovanje, beta glukani su dobri i za;

  • smanjivanje razine kolesterola i glukoze u krvi, 
  • zdravlje srca,
  • pomaže u smanjenju umora,
  • poboljšava rad probavnog trakta,
  • pomaže u održavanju zdrave kože,
  • pridonosi funkciji sluznice očiju i usta,

Probiotsko djelovanje

Beta glukan zbog svoje vlaknaste građe spada u skupinu prebiotika - stimulira rast korisnih bakterija u ljudskim crijevima. Prebiotici hrane dobre bakterije u crijevima koje održavaju zdravu ravnotežu mikrobioma. Ima važnu ulogu u pravilnom funkcioniranju probavnog trakta i prevenciji upalni bolesti kao što je i karcinom debelog crijeva. Već znamo da zdrav mikrobiom pomaže u stvaranju antitijela koja su nam potrebna za borbu protiv bolesti. Istraživanja pokazuju da gljive djeluju kao prebiotik za poticanje zdravog rasta dobrih bakterija u crijevima. Zdrav crijevni mikrobiom povezan je s mnogim prednostima poput jakog imunološkog sustava, zdravlja mozga, zdravlja srca, dobrog sna i poboljšanog raspoloženja.

U kombinaciji s inozitolom i probavnim enzimima, beta glukan pomaže u poboljšanju plinova, nadutosti i bolova u trbuhu kod osoba s IBS-om i IBD-om. Vlakna topljiva u vodi apsorbiraju vodu kroz crijevni trakt time pomažući u pomicanju stolice kroz probavnu crijev.

Pomaže u reguliranju tjelesne težine

Istraživanja pokazuju da je u početnim studijama otkriveno da beta-glukan dobiven iz gljiva sprječava pretilost. Beta-glukan pokazuje učinke protiv pretilosti specifičnom aktivnošću u crijevnom mikrobiomu.

Smanjuje upale u tijelu

Kronična upala povezana je s nekoliko zdravstvenih stanja kao što su bolesti srca, moždani udar i neki autoimuni poremećaji poput lupusa i reumatoidnog artritisa. Akutna upala prirodni je odgovor vašeg tijela na ozljede. No, ako se upala produži, to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Možete smanjiti upalu u tijelu zdravom prehranom i aktivnim načinom života.

Smatra se da beta-glukani mogu smanjiti upalni odgovor tijela. Utvrđeno je da beta-glukani iz gljivica pokazuju niz aktivnosti, uključujući antitumorsko, imuno stimulirajuće i protuupalno djelovanje. Protuupalni učinak proizlazi iz sposobnosti beta-glukana da regulira upalne markere u tijelu.

Smanjenje razine šećera u krvi

Beta-glukan bi mogao biti učinkovit način za liječenje dijabetesa jer pomaže u regulaciji razine šećera u krvi. Pokazalo se da i zobeni i gljivični beta-glukani smanjuju razinu glukoze u krvi. Pomažući u regulaciji razine šećera u krvi, mogao bi smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i može pomoći u poboljšanju razine šećera u krvi kod osoba s dijabetesom.

Istraživanja sugeriraju da sam beta-glukan nije dovoljan za regulaciju razine šećera u krvi, ali bi se potencijalno mogao koristiti kao komplementarna metoda uz zdravu prehranu.

Snižava razine povišenog kolesterola

Beta-glukani mogu smanjiti razinu kolesterola u krvi sprečavanjem apsorpcije kolesterola iz hrane u želucu i crijevima, kada se uzima na usta. Postoje čvrsti dokazi da beta glukan može poboljšati i zdravlje srca. Nekoliko studija sugerira da beta glukan može sniziti kolesterol i trigliceride. Jedno je otkrilo da se konzumiranjem zobi s najmanje 3 g beta glukana dnevno smanjuje razina lošeg kolesterola (LDL) između 5 i 7 posto.

 Može pomoći u borbi s rakom

Početna istraživanja pokazuju da beta-glukan može pomoći u borbi protiv raka aktiviranjem određenih imunoloških stanica i izazivanjem obrambenog odgovora u tijelu, poput prirodnih stanica ubojica i T-stanica. Preliminarne studije pokazale su da beta-glukan može pomoći u zaustavljanju širenja raka.

Kao lokalni tretmani za kožu

Iako mnoge prednosti beta-glukana proizlaze iz njihovog konzumiranja, može biti i neke koristi ako se stavi na kožu. Osim sposobnosti prodiranja u kožu, potencijalni mehanizmi koji beta-glukane čine izvrsnim kozmetičkim kandidatom uključuju njegova antioksidativna svojstva, svojstva protiv bora i hidrataciju.

Postoji relativno mali broj istraživanja o beta-glukanima kao lokalnom liječenju. No, neke su laboratorijske studije pokazale da je, primijenjeno na akutne i kronične rane, ovo biljno vlakno ubrzalo proces ozdravljenja kontrolirajući upalu, pridonoseći rastu nove kože i boreći se protiv bakterija i drugih virusa koji mogu uzrokovati infekciju.

Djelovanje i konzumacija beta-glukana

Beta-glukan potrebno je konzumirati na tašte najmanje pola sata prije sljedećeg obroka kako bi se poboljšala apsorpcija. Kod ozbiljnih stanja preporučuje se 500 miligrama dnevno na svakih 25 kilograma tjelesne težine.

Oprez

 Bitno je naglasiti da njihovo uzimanje nije preporučljivo kod autoimunih bolesti (multipla skleroza, lupus, reumatoidni artritis) te kod transplantiranih pacijenta.

Izvori:

Cholesterol-lowering effects of oat β-glucan .Rgia A Othman, Mohammed H Moghadasian, Peter Jh Jones Nutrition Reviews, Volume 69, Issue 6, 1 June 2011, Pages 299–309, Published: 01 June 2011

J Nutr Metab. 2012; 2012: 851362.Published online 2011 Dec 11. doi: 10.1155/2012/851362

PMCID: PMC3236515PMID: 22187640

Beta Glucan: Health Benefits in Obesity and Metabolic Syndrome D. El Khoury, C. Cuda, B. L. Luhovyy, and G. H. Anderson 

Comprehensive Reviews in Food Science and Food SafetyVolume 11, Issue 4 p. 355-365

Free Access Oat Beta-Glucan: Its Role in Health Promotion and Prevention of Diseases

Cheickna Daou,Hui Zhang, First published: 12 June 2012

Đelalija Anđela, Interna skripta iz Botanike sa farmakognozijom

Najprodavaniji proizvodi

-14%
(1 recenzija korisnika)
Emu ulje 100% čisto 60ml za hipoalergenu njegu kože, kose i zacjeljivanje | Prirodni izvor K2

Original price was: 34,70 €.Current price is: 29,90 €.

-30%
(2 recenzije korisnika)
DRENACEL DIET 100% prirodan - 7 aktivnih sastojaka - 250 ml

Original price was: 26,90 €.Current price is: 18,90 €.

-31%
(5 recenzije korisnika)
Kolagen u prahu - 300 g

Original price was: 32,99 €.Current price is: 22,90 €.

-29%
Vitamin C + D3 + Cink Swedish Nutra 500 ml

Original price was: 25,08 €.Current price is: 17,90 €.

-26%
Multivitamini za žene Swedish Nutra 500 ml

Original price was: 32,50 €.Current price is: 23,90 €.

-36%
Swedish Nutra Kosa Koža & Nokti 500 ml

Original price was: 35,83 €.Current price is: 22,90 €.

Učinci korištenja proizvoda mogu se razlikovati kod pojedinih osoba te mogu odstupati od učinaka opisanih na web stranici. Naši proizvodi nisu namijenjeni prevenciji ili liječenju bilo kakvih bolesti ili stanja.

Copyright © 2023 e-Natura

lockusercartmagnifiercrossmenu