6 rujna, 2021

Joint Support kolagen za zglobove

Što je Joint Support i u čemu nam pomaže?

Joint Support je hidrolizirani tekući kolagen za zglobove Tip 2 u kombinaciji sa glukozaminom, hondroitinom, l - karnitinom, hijaluronskom kiselinom čine sastav hrskavice i sinovijalne tekućine, koja unutar zglobne čahure hrani i podmazuje hrskavicu. U kombinaciji s MSM-om, kurkumom te vitaminima C, B12 i D3, Joint Support doprinosi zdravlju vezivnog tkiva, hrskavice, tetiva, kostiju i mišića. 

Bolesti koštano-zglobnog sustava su jedan od glavnih uzroka boli među populacijom u razvijenim zemljama. Zbog neprekidne upotrebe dijelovi koštano-zglobnog sustava su podložni trošenju, ozljedama i upalama.

Prednost hidroliziranog tekućeg kolagena je brža apsorbcija a time i brži rezultati. Stimulira zglobne stanice da sintetiziraju kolagen, što poboljšava strukturu i funkcionalnost zglobova, a također doprinosi značajnom smanjenju boli

Što su zglobovi?

Zglobovi su spojevi između kostiju. Građa zgloba uvjetuje vrstu i opseg kretnji koji se mogu vršiti u zglobu. Neki zglobovi, kao oni između kostiju lubanje, zvani šavovi, nisu pokretni u odraslih osoba. Drugi zglobovi imaju veći opseg kretnji. Dijelovi zgloba zajedno sudjeluju u izvođenju uravnoteženih kretnji koje neće uzrokovati ozljedu.

Građa zglobova

Dva najvažnija sastavna dijela zglobova koja se obično oštećuju su kosti i hrskavica.  Za razliku od koštanog tkiva koje je građeno gotovo isključivo od kolagena tipa I, hrskavica se sastoji pretežno od kolagena tipa II. Postupni gubitak kolagena u hrskavičnom tkivu utječe na njegovu funkcionalnost i može dovesti do jednog od više od 100 poremećaja zglobova. Kako starimo naše kosti gube mineralnu gustoću i postaju krhkije što dovodi do čestih lomova i dužeg vremena za zarastanje.

Najbolji suplamenti  za zglobove sadrže kolagen jer upravo on pomaže kostima u održavanju normalne gustoće, usporavajući prirodni proces starenja, što je posebno bitno kod žena koje pate od osteoporoze. Najvažnija karakteristika hidroliziranog kolagena kojeg nalazimo u dopunama prehrani je njegov sastav aminokiselina, koje pružaju visoku razinu glicina i prolina, dviju esencijalnih aminokiselina za stabilnost, regeneraciju hrskavica i sintezu novog kolagena. Također, bitno je da je kolagen u kombinaciji za glukozaminom (ima protuupalno djelovanje te izgrađuje tetive, ligamente i hrskavice) i vitaminom D (koji je neophodan za pravilan unos kalcija u kosti).

Joint support

Joint support je kolagenski hidrolizirani peptid u tekućem obliku. To je jedan od najčešćih oblika kolagena jer hidrolizom “razbijamo” veću peptidnu molekulu kolagena na manju i time omogućavamo lakšu apsorpciju. Kolagen je najbrojniji peptid u ljudskom organizmu, nalazi se u ligamentima, hrskavici, kostima, tetivama, rožnici, kosi, krvnim žilama. Gradi međustaničnu tvar svih vrsta vezivnog tkiva. Kolagenska vlakna su netopljiva vlakna koja čine mrežu i uz elastin podupiru vezivno tkivo, kao što su tetive i ligamenti.  Ovisno o redoslijedu povezivanja navedenih aminokiselina imamo više različitih tipova kolagena, različitih struktura i funkcija.  Ali, kolageni Tipa I, Tipa II i Tipa III su najučestaliji. Ova tri kolagena čine otprilike ukupnu masu od 90% kolagena

Uloga kolagena

 Naše tijelo koristi aminokiseline iz hidroliziranog tekućeg kolagena tipa 2, za stvaranje novog kolagena koji pomaže  popravaku hrskavice i vezivnog tkiva u tijelu. Hidrolizirani kolagen tipa II također prirodno sadrži hijaluronsku kiselinu koja podmazuje zglobove i pruža učinkovit i prirodan lijek za upalu. S obzirom da hidrolizirani kolagen nema analgetski (ublažavanje boli) ili protuupalni učinak, pretpostavlja se da djeluje direktno na zglobno tkivo. Pri tome su primijetili da bi aminokiselina prolin iz kolagena mogla imati značajnu ulogu kod obnove hrskavice. Povećava se broj istraživanja koja dokazuju učinkovitost hidroliziranog kolagena na poremećaje mišićno - skeletnog sustava; osteoporoza, artritis, fibromialgija, kao i na povećanje mišićne mase uz naravno treninge snage.

Glukozamin

Glukozamin je gradivni element svih tjelesnih tkiva, a posebno vezivnog tkiva. Dobiva se iz hitina, oklopa rakova, školjaka i škampa. U zglobovima i vezivnom tkivu nalazi se u relativno visokim koncentracijama, a služi za proizvodnju većih molekula koje su važne za održavanje i oporavak hrskavice. Gradi hrskavicu koja povezuje kosti, točnije sumpor iz molekule glukozamina pomaže pri izgradnji i oporavku hrskavice, a ostatak molekule glukozamina sudjeluje u ugradnji sumpora u tkivo. Isto, kao i kolagen njegova količina opada starenjem. Glukozamin ublažava bolove i upalu kod osoba koje boluju od artritisa. povećava opseg pokreta i pomaže u oporavku ozlijeđenih, kao i zglobova starijih ljudi. Glukozamin se također koristi za liječenje upalne bolesti crijeva, astme, alergije, kronične venske insuficijencije, sportske ozljede, problemi s čeljusnim zglobom, kroničnih bolova u donjem dijelu leđa, i dr.

Kondroitin

Hondroitin je dodatak prehrani koji djeluje, tako što, zaustavlja propadanje zglobne hrskavice i nadomješta je. Također sadrži aminokiseline sa sumporom, koje su neophodne za stvaranje molekula hrskavice. Također, ima sposobnost prirodnog smanjenja artritične boli, a time i kvalitetu života bolesnika. Osteoartritis je bolest zglobova, primjerice koljena ili kuka. Nestajanje hrskavice u zglobu uzrokuje reakciju koštanog tkiva i pojačano stvaranje kosti koje pogoršava stanje. Naše tijelo nema sposobnost samostalne regeneracije hrskavice, ali uz pomoć hondroitin sulfata možemo usporiti ovaj degenerativni proces te u kombinaciji s glukozamin sulfatom ima pojačani učinak.

MSM

MSM (metilsulfonilmetan) je organski sumporni spoj koji se nalazi u živim bićima, znanstvena istraživanja su pokazala njegovu djelotvornost kod poboljšanja imuniteta i olakšavanja boli. Znanstveno dokazane dobrobiti MSM praha su:

 • smanjenje boli u zglobovima,
 • povećanje koncentracije glutationa koji djeluje antioksidativno,
 • ubrzanje procesa mišićnog oporavka i smanjenje simptoma “upale” mišića,
 • ublaženje simptoma alergije,
 • poboljšanje imuniteta,
 • poboljšanje kvalitete kože i kose zbog povećanja koncentracije keratina
 •  kod artritisa. MSM iskazuje snažno protuupalno djelovanje te se zbog toga koristi pri olakšavanju boli upalnih bolesti kao što je artritis.

L - karnitin

L - karnitin je tvar koja nastaje iz esencijalnih masnih kiselina a uloga mu je transport masnih kiselina u mitohondrije, gdje se one metaboliziraju i koriste kao izvor energije. On je nužan za nesmetane funkcije, srca, mozga i skeletno - mišičnog sustava. Studija iz 2011. Godine otlriva da korištenje L - karnitina omogućuje bolju iskoristivost glukoze u mišićima, time povećavajući sportske performanse za 11 %. Druga studija se je proučavala utjecaj L - karnitina na oporavak nakon tjelesnih napora, zaključili su da suplementacija L- karnitinom dovodi do smanjivanja osjećaja mišićne boli.

Tko bi trebao piti Joint Support?

Joint Support je najbolji kolagen za zglobove, preporučuje se za sve vrste bolova u ligamentima i zglobovima uključujući; 

 • osteoartritis,
 • koksartrozu (degenerativno oboljenje kuka koje može zahvatiti samo jednu stranu, ali na kraju u manjem ili većem postotku zahvati i suprotni kuk), 
 • gonartrozu (bol u koljenu, uzrokovana bolju  istezanja zglobne čašice i okolnih struktura), 
 • problemima s pokretljivosti i
 •  druge reumatske bolesti. 

Joint Support pomaže u smanjenju simptoma reumatoidnog artritisa (stanja koja su povezana s niskom razinom kolagena u zglobovima) 

Smatra se sigurnim dodatkom za dugotrajnu terapiju kroničnih bolesti zglobova.

Ubrzava oporavak od traume kostiju, mišića, hrskavice i tetiva, uključujući manje ozljede (tendonitis, iščašenja, mišićne suze i slično).

Smanjuje bol i upale povezane s ovim stanjima (bol koja često može značajno utjecati na kvalitetu i način života).

Doprinosi zdravlju vezivnog tkiva, hrskavice, tetiva, kostiju i mišića.

Sprječava uništavanje zglobova i hrskavice te smanjuje vrijeme oporavka nakon intenzivne tjelesne aktivnosti.

Osigurava brzi oporavak tkiva ligamenata i hrskavice.

Ubrzava oporavak od traume kostiju, mišića, hrskavice i tetiva, uključujući manje ozljede (tendonitis, iščašenja, mišićne suze i slično)

Svakodnevno konzumiranje hidroliziranog kolagena pokazalo je posebne blagotvorne učinke u fazama rasta i razvoja kostiju (kod djece i adolescenata) te u procesima regeneracije i zacjeljivanja.

 Istraživanje za odrasle (Njemački olimpijski centar, Essen, Njemačka) pokazalo je da je upotreba hidroliziranog  kolagena tijekom 12 tjedana dovela do poboljšane pokretljivosti i fleksibilnosti zglobova u 79% pacijenata.

Izvori:

 1. Hondroitin u liječenju osteoartritisa. Cochrane
 2. 8 Science-Backed Benefits of MSM Supplements. Healthline
 3. Wall BT, Stephens FB, Constantin-Teodosiu D, Marimuthu K, Macdonald IA, Greenhaff PL.  Chronic oral ingestion of L-carnitine and carbohydrate increases muscle carnitine content and alters muscle fuel metabolism during exercise in humans. J Physiol. 2011; 589(Pt 4):963-73.
 4. Rebouche CJ. Kinetics, pharmacokinetics, and regulation of L-carnitine and acetyl-L-carnitine metabolism. Ann N Y Acad Sci. 2004;1033:30-41.
 5. Clark, K. L.; Sebastianelli, W.; Flechsenhar, K. R.; Aukermann, D. F.; Meza, F.; Millard, R. L.; Deitch, J. R.; Sherbondy, P. S.; Albert, A. 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain Curr. Med. Res. Opin. 2008, 24, 1485– 1496 DOI: 10.1185/030079908X291967 [Crossref], [PubMed], [CAS], Google Scholar

Najprodavaniji proizvodi

-14%
(1 recenzija korisnika)
Emu ulje 100% čisto 60ml za hipoalergenu njegu kože, kose i zacjeljivanje | Prirodni izvor K2

Original price was: 34,70 €.Current price is: 29,90 €.

-30%
(2 recenzije korisnika)
DRENACEL DIET 100% prirodan - 7 aktivnih sastojaka - 250 ml

Original price was: 26,90 €.Current price is: 18,90 €.

-31%
(5 recenzije korisnika)
Kolagen u prahu - 300 g

Original price was: 32,99 €.Current price is: 22,90 €.

-29%
Vitamin C + D3 + Cink Swedish Nutra 500 ml

Original price was: 25,08 €.Current price is: 17,90 €.

-26%
Multivitamini za žene Swedish Nutra 500 ml

Original price was: 32,50 €.Current price is: 23,90 €.

-36%
Swedish Nutra Kosa Koža & Nokti 500 ml

Original price was: 35,83 €.Current price is: 22,90 €.

Učinci korištenja proizvoda mogu se razlikovati kod pojedinih osoba te mogu odstupati od učinaka opisanih na web stranici. Naši proizvodi nisu namijenjeni prevenciji ili liječenju bilo kakvih bolesti ili stanja.

Copyright © 2023 e-Natura

lockusercartmagnifiercrossmenu