27 kolovoza, 2021

Silimarin

Silimarin je naziv za aktivne spojeve koji se nalaze u ljekovitoj biljci sikavci. Sikavica je dvogodišnja, razgranta bijlka s prepoznatljivim crveno, ljubičastim cvjetovima združenim u glavice. Biljka sikavica je poznata po tome što ima moć obnavljanja jetrenih stanica i poticanja njihovog rasta. Štiti jetru od negativnog utjecaja toksina i omogućava joj nesmetani rad. aktivno podupire metabolizam masti i prirodno osigurava zdravu funkciju jetre stimulirajući metabolizam jetre i žuči. Prirodni aktivni sastojak silimarin ekstrahira se iz sjemenki plodova sikavice ( mliječni čičak ). U klasičnoj naturopatiji, poznato je da silimarin potiče moć samoiscjeljivanja i regenerativne sposobnosti jetre, budući da može potaknuti metabolizam jetre i žuči te podržati detoksikaciju jetre. Osim toga, može pozitivno djelovati i na rad bubrega, stvaranje žuči i pražnjenje žučnog mjehura. Ujedno sikavica je jedini lijek kod trovanja smrtonosnom gljivom Amanita phalloides (zelenom pupavkom).

Što je silimarin?

Silimarin je kompleks različitih spojeva (silibina A i B, izo-silibina A i B, silikristina i silidianina), koji regeneriraju jetru i štite je od oštećenja izazvanog različitim uzrocima.  Sikavica štiti jetru od razarajućeg djelovanja mnogih lijekova te ima moć da iz organizma izbaci kemikalije, alkohol, teške metale i radijaciju. Znanstveno je dokazano da silimarin obnavlja jetrene stanice i potiče njihov rast.

Silimarin povećava razinu glutationa u jetri za 35%. Glutation je najvažniji antioksidans za zaštitu jetre, i njegova razina pada ako smo svakodnevno izloženi visokim razinama toksina. 

https://vitamincic.com/proizvod/silimarin-reishi-forte-60-kapsula/

Mehanizam djelovanja silimarina?

Vrlo malo znanstvenih radova objašnjava farmakologiju odnosno mehanizam djelovanja silimarina na organizam. Zna se da silimarin sprječava oštećenja različitih tipova stanica na živim stanicama u laboratoriju i oštećenja jetre u eksperimentalnih životinja, povećava sintezu proteina i nukleinskih kiselina u stanicama i pojačava regeneracijske procese. Smatralo se da su u to upleteni mehanizmi koji sprječavaju nastanak opasnih metabolita u jetrenim enzimima citokromima koji, među ostalim, obrađuju i štetne tvari.

Silimarin se specifično veže na receptore smještene u membrani hepatocita (jetrenim stanicama) te na taj način sprečava vezanje toksičnih tvari. Toksični slobodni radikali nastaju u fiziološkim procesima izmjene tvari. Silimarin kao hvatač slobodnih radikala sprečava oštećenje membrane hepatocita. Za učinkovitost u liječenju jetre vrlo je važan njegov utjecaj na aktivnost enzima koji sudjeluju u procesu sinteze proteina, čime se potiče sinteza proteina u ribosomima, ključna za obnavljanje strukturnih proteina i enzima uništenih djelovanjem toksina. Silimarin smanjuje stvaranje prostaglandina koji sudjeluju u upalnim procesima u tkivima. Također ima važnu ulogu u smanjivanju oksidacije glutationa, budući da veže suvišno željezo čija povišena koncentracija potiče procese koji mogu pogoršati oštećenje jetre kod pacijenata s kroničnim virusnim hepatitisom.

Vrlo vjerojatno sikavica ostvaruje i imunomodulatorne učinke, sprječavajući imunološki sustav da svojim djelovanjem razori tkivo jetre, a flavonoidi i flavanolignani su poznati spojevi koji ostvaruju takve učinke.

Kako god bilo, kliničkim ispitivanjima dokazano je kako ekstrakt sikavice usporava proces propadanja jetrenog tkiva i djeluje regenerirajuće. Kronična upotreba različitih lijekova, nepravilna prehrana, izloženost opasnim kemikalijama, oštećenja jetre izazvana sintetičkim i biljnim otrovima, virusni i autoimuni hepatitis su stanja kod kojih silimarin pomaže.

Treba upamtiti kako postoje dvije grupe ljekovitih biljaka koje djeluju na jetru - velika grupa potiče proizvodnju ili lučenje žuči, dok druga, manja direktno štiti jetru od oštećenja. Sikavica ne povećava lučenje žuči, nego samo djeluje hepatoprotektivno (štiti jetru).

https://vitamincic.com/proizvod/silimarin-ulje-sikavice-60-kapsula/

Bolesti kod kojih silimarin pomaže?

Silimarin se koristi kao tretman za bolesti jetre;

 • Alkoholni hepatitis
 • Masna jetra
 • Ciroze jetre
 • Virusni hepatitis
 • Poboljšanje protoka žuć
 • Trovanja jetre različitog organskog podrijetla

Silimarin štiti jetru od lijekova kao što su acetsminofen i aspirin.

Studija iz 2014. Godine koja je provedena na 190 pacijenata, kroz 4 mjeseca na sudionicima s povišenim jetrenim enzimima (ALT, AST I GGT) kao posljedica korištenja lijekova koji negativno utječu na jetru.   Umor, nadutost, nelagoda u gornjem dijelu trbuha, letargija i tegobe na zglobovima bili su najteži simptomi povezani s jetrom i prevladavali su u više od 62% pacijenata. Nakon samo 2 mjeseca terapije silimarinom vrijednosti su pale na referentne vrijednosti. Primijećene su i poboljšanja u kvaliteti života, 

Silimarin je pokazao pozitivne učinke kao potporno liječenje u većini oblika bolesti jetre, uključujući cirozu i oštećenje jetre zbog zlouporabe alkohola. U kliničkim ispitivanjima koja su uključivala bolesnike s cirozom, došlo je do značajnog smanjenja smrtnih slučajeva povezanih s jetrom uz liječenje silimarinom. Mehanizam djelovanja kojim silimarin proizvodi ove kliničke učinke pripisuje se njegovom antioksidativnom djelovanju. 

Silimarin i hepatocelularni karcinom  

Ciroza jetre, bezalkoholna masna jetra i steatohepatitis čimbenici su rizika za hepatocelularni karcinom (HCC). Inzulinska rezistencija i oksidativni stres glavni su patogenetski mehanizmi koji vode ozljedi stanica jetre u ovih pacijenata. Silimarin ima stabilizacijsko i antioksidativno djelovanje na membranu, potiče regeneraciju hepatocita; nadalje, smanjuje upalnu reakciju i inhibira fibrogenezu u jetri. Ovi su rezultati utvrđeni eksperimentalnim i kliničkim ispitivanjima. Prema otvorenim studijama, dugotrajna primjena silimarina značajno je povećala vrijeme preživljavanja pacijenata s cirozom jetre uzrokovanom alkoholom. Na temelju rezultata studija korištenjem metoda molekularne biologije, silimarin može značajno smanjiti proliferaciju tumorskih stanica, angiogenezu kao i inzulinsku rezistenciju.

https://vitamincic.com/proizvod/leber-silimarin-articoka-za-detoks-jetre-500-ml/

Oprez

Potreban je oprez ako koristite silimarin uz druge lijekove jer on ima učinak na jetrene enzime. Jetreni enzimi imaju veliku ulogu u metabolizmu lijekova. Glavni zadatak im je metabolizirati lijek i prevesti ga u oblik koji se može lako izlučiti iz organizma. Pa će tako na neke lijekove djelovati tako da im produži/ pojača djelovanje a na neke će djelovati tako da im se metabolizam ubrza i brže izluži iz organizma te im se na taj način smanjuje terapijski odgovor na lijek. A

Izvori

 • Observational Study MMW Fortschr Med. 2014 Dec 15;156 Suppl 4:120-6. doi: 10.1007/s15006-014-3758-3. Effect of silymarin on liver health and quality of life. Results of a non-interventional study.
 • Randomized Controlled Trial Phytomedicine. 2009 May;16(5):391-400. doi: 10.1016/j.phymed.2009.02.002. Epub 2009 Mar 19.
 • A randomized controlled trial to assess the safety and efficacy of silymarin on symptoms, signs and biomarkers of acute hepatitis. 
 • Saller R, Meier R, Brignoli R. The use of silymarin in the treatment of liver diseases. Drugs. 2001;61(14):2035–2063. doi: 10.2165/00003495-200161140-00003. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
 • Silymarin in the prevention and treatment of liver diseases and primary liver cancer János Féher 1, Gabriella Lengyel Affiliations expand PMID: 21466434 DOI: 10.2174/138920112798868818
 • Life Sci1988;43(3):201-7. doi: 10.1016/0024-3205(88)90309-8. Silymarin improves metabolism and disposition of aspirin in cirrhotic rats M Mourelle 1, L Favari Affiliations expand PMID: 3398694 DOI: 10.1016/0024-3205(88)90309-8
 • A warning about milk thistle (silymarin) and drug interactions 30 July 2001. Related: PK and drug interactions. ibase

Najprodavaniji proizvodi

-14%
(1 recenzija korisnika)
Emu ulje 100% čisto 60ml za hipoalergenu njegu kože, kose i zacjeljivanje | Prirodni izvor K2

Original price was: 34,70 €.Current price is: 29,90 €.

-30%
(2 recenzije korisnika)
DRENACEL DIET 100% prirodan - 7 aktivnih sastojaka - 250 ml

Original price was: 26,90 €.Current price is: 18,90 €.

-31%
(5 recenzije korisnika)
Kolagen u prahu - 300 g

Original price was: 32,99 €.Current price is: 22,90 €.

-29%
Vitamin C + D3 + Cink Swedish Nutra 500 ml

Original price was: 25,08 €.Current price is: 17,90 €.

-26%
Multivitamini za žene Swedish Nutra 500 ml

Original price was: 32,50 €.Current price is: 23,90 €.

-36%
Swedish Nutra Kosa Koža & Nokti 500 ml

Original price was: 35,83 €.Current price is: 22,90 €.

Učinci korištenja proizvoda mogu se razlikovati kod pojedinih osoba te mogu odstupati od učinaka opisanih na web stranici. Naši proizvodi nisu namijenjeni prevenciji ili liječenju bilo kakvih bolesti ili stanja.

Copyright © 2023 e-Natura

lockusercartmagnifiercrossmenu